-Psikolojik olarak rahatlamak istiyorsanız ve acınızı derdinizi, ya da mutluluklarınızı sizi yaratan ile paylaşmak isterseniz yapmanız gereken tek şey ellerinizi açıp avucunuzdaki saklı duaları dile getirmek olacaktır. Emin olun Allah, sizi duyuyor ve ettiğiniz duaya cevap veriyor. Duanızın kabul olup olmayacağı konusunda kesinlikle endişelenmeyin. Duanız kabul olsa da olmasa da Allah’ın mutlaka bir bildiği vardır. Siz yeter ki tüm inancınızla ve kalbinizle o kabul olmasını çok istediğiniz duayı dilinizden bırakmayın.
– Dua Yaratan ile yapılan bir iletişimdir. İstekleri yaratıcıdan istemek ve ona güvenmek insana rahatlık ve sükunet verir. Tarihsel süreç içerisinde ve günümüzde en ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar olan geniş yelpazede, Yaratıcısı ile iletişim kurma sürecinde gerek bireyin gerekse de toplumun en sık kullandığı araç çoğunlukla “dua” olmuştur. İster bir dine mensup olsun isterse olmasın, insan iç dünyasından gelen bir yönelim ile Yaratıcısı ile dua aracılığıyla iletişim kurmaya çalışmıştır.
– Bireyin hayatının daha sonraki evrelerinde şiddetle ihtiyaç duyacağı özgüven duygusunun gelişiminde çocukluktan itibaren Allah ile etkileşim içerisinde olması çok önemli bir rol oynamaktadır.
– Bireyin duasına Allah’ın icabetinin ve duanın aynı zamanda bir ibadet olmasının getirdiği olumlu manevi etkilerin ötesinde dua, kendisine yüklenen anlam itibariyle de kişinin psikolojisi üzerinde olumlu etkiler meydana getirmektedir.
– Bütün bu araştırmalar dua etme davranışının insanda stresin psikolojik ve fizİksel etkisini azaltan etkisini ortaya koymaktadır. Yapılan görüntüleme çalışmaları dua esnasında insan beyninin işleyişinin olumlu yönde değiştiği ve vücut fonksiyonlarının yavaşladığını ortaya koymaktadır. Tıpkı meditasyon sonrası gibi.
-İnsan kendi halini her şeyi yaratan Rabbine arz eder, acizliğini, güçsüzlüğünü dile getirir, eksikliklerini iletir. Ardından O'ndan yardım, güç ve destek ister. Bu onun için büyük bir motivasyon sağlar, moral verir, ümit kapısı olur, ayakta durmasını sağlar. Çünkü insan, dua ettikten sonra, gönlünde bir ferahlık, bir huzur, bir rahatlama hisseder.
-Dua, hem bir davettir, hem de davete icabettir. Rabbimiz, ا“Bana dua edin ki, duanıza icabet edeyim.” buyurarak bizleri duaya davet etmektedir. “Bana dua ettiğinde dua edenin dileğine karşılık veririm.” âyetiyle de duamıza icabet edeceğini müjdelemektedir. Yeter ki bizler, bu bilinç içerisinde dua edelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder