Booking.com

HIDIRELLEZ'DE NELER YAPILIR?



HIDIRELLEZ DİLEĞİNİ ASARKEN OKUNACAK DUA

İşte dilek dilerken ve Gül ağacına astıktan sonra edeceğiniz Dua…
Bismillahirahmanirahim
bin bir adım bir adım
Allah bir adım adım
kerim kerem Allah
başımda bir duman var
yardım eyle ya Allah
la ilaha illallah Muhammeden resullullah
yetiş imdadıma hızır ile
Allah birsin sen kulla mişersin
biz gibi kulların yardımcısı sensin
Hızır deryada erdim murada amin
HIDRELLEZ GÜNÜNDE BEREKET İÇİN OKUNACAK DUA.
"ALLAHÜMME RABBÜHÜ YA HALKALHALAS MUHAMMEDİN RESULULLAH YETİŞ İMDADIMA YA HIZIR YA İLYAS "
BU DUA 40 DEFA OKUNUYOR.5 MAYIS GÜNÜ 39 DEFA OKUNUYOR.6 MAYIS SABAHIDA 40.OKUNUP DUASI YAPILIYOR...
Hızır (AS)' ın Duası
Yine bir gün Hızır Aleyhisselam göğe bakıp tefekküre dalıp gitmişti Yaptığı uzlet ve ibadetler neticesi ve Rabbinin yardımı ile keşfi açılmıştı Diğer insanların görmediği şeyleri görüyordu Birinci kat gökte bir anda yedi kat gök açıldı ve bir yazı gördüHızır Aleyhisselam'ın gördüğü bu yazı onu çok etkilemişti Arşı alada gördüğü yazı Fatihayı şerifdi
"Yarabbi bu nasıl bir süredir ki etrafı pırıp pınl bir aydınlık, bunu okudukça hem imanım artıyor hem de şevkim"
Bu yedi ayet olan duayı her okuyuşunda sanki başka bir aleme geçiyor başka başka manalar öğreniyordu İlk okuyuşunda kelami manayı anladı İkinci okuyuşunda mecazi manayı anladı Üçüncü de edebi manayı anladı Dördüncü de tefsiri manayı anladı Fakat diğer manalara lafızlar kelimeler ifade etmekten acizdi şaşırıp kalmıştı
"Ya Rabbi bana bu süreyi indir bununla amel edeyim dua edeyim" dedi
Ancak Hızır Aleyhisselam'a şöyle ilham oldu ki "bu süre Alemlere rahmet olarak gönderilecek olan Hz Muhammed ve ona inanlara ahir zamanda inzal olacaktır Bunu isteme bu sana verilmeyecektir" Hızır Aleyhisselam, bu duruma çok üzüldüGünlerce, aylarca yıllarca ağladı yemedi içmedi halvet eyledi, yalvardı yakardı Rabbisine sonra yine ilham oldu ki "eğer dua ederse, Muhammed'ın ümmetinden olabilirsin" Hazreti Hızır Aleyhisselam da çok büyük dua ile dua etti, ismi azam ile dua etti Rivayet edildiğine göre yaptığı dua şu idi
(BİSMİLLAH! MAŞAALLAH
LA KUVVETE İLLA BİLLAH,
MAŞAALLAH KÜLLİ NİYME
TİN MİNALLAH MAŞAALLAH
ELHAYRÜ KÜLLİHİ BİYEDİL
LAHİ MAŞAALLAH LA YUS
RİFÜSUUE İLLALLAH)
Allah'ın ismiyle başlarım, Allah neyi dilerse o olur Kuvvet ve kudret ancak Allah'ındır Allah neyi dilerse o olur Her nimet Allah'tandır Allah neyi dilerse o olur Hayrın tamamı Allah'ın kendi kudretindendir Allah neyi dilerse o olur Fenalıkları insanlardan defeden ancak Allahü Teala'dır
Hızır Aleyhisselam yaptığı bu duanın neticesi ile kendisine Abı hayat suyunun yeri gösterildi ve bu sudan içince kıyamete kadar ömrü uzatılmış oldu Böylece Hz Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem'ın ümmetinden olma şerefine nail oldu
HIDIRELEZİN KUR'AN'DA Kİ YERİ VE ÖNEMİ
Hıdırellez, Bakınız: Kur'an (Kehf Suresi: 60-82) Kur'an'da Kehf suresi'nde Musa ve bir gencin kıssası anlatılmaktadır. [6] Kehf Suresi'de dahil olmak üzere hiçbir yerde Hızır ismi geçmemektedir ancak çeşitli hadislerde bu şekilde anılmaktadır. [7] [8] Olayın yaşandığı yer için "iki denizin birleştiği yer" denilmektedir. Uzun bir yolculuk yapan Musa ile yanındaki gencin beraberlerinde, yemek için getirdikleri balığın kaçması ile başlayan olay sonrasında, 65. ayette Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik. denilerek Hızır olarak atfedilenden bahsedilir.
HIDRELLEZLE İLGİLİ DİĞER İNANÇLAR
Hıdrellez’de tamamen inançtan kaynaklanan, yapılması uygun veya uygun olmayan davranışları belirtmek gerekir.
-Hıdrellez gece ibadetle geçirilir. Ertesi gün temiz giyimli olarak dolaşmak gerekir. Evde genel temizlik yapılır. Çeşitli yiyecekler hazırlanır. Hıdrellez günü için, yumurta kaynatılır. Ağzı açık bükme, katmer, börek, irmik helvası vb. gibi yemekler hazırlanır. 
-Hıdrellez sahabı erken kalkmak uğurlu kabul edilir. 
-Sabahleyin dua edilmesi, dilek ve temennilerde bulunulması, toplu olarak ailece yemek yenilmesi, Kuran kıraatı, sabah namazından önce kabir ziyareti yapılması gereken adetler olarak görülmektedir. 
-Ellere ve ayaklara kına yakılır. ( kadınlar ) Akarsuya, dilekler bir kağıda yazılarak bırakılır. Mesela İzmir ve çevresinde dilek kağıtları Hıdrellez sabahı denize bırakılmaktadır. -
Nişanlı çiftler arasında karşılıklı hediyeler gönderilir. -
Hıdrellez günü evler ilaçlanmaz. Nasip süpürülür inancı ile bazı bölgeler de evler süpürülmez. 
-Kuru baklagiller bir torba içinde bahçede ağaçlara asılır. Hıdır Baba’nın kamçısıyla bunlara dokunması ve bereket getirmesi dileği tutulur. Buna benzer biçimde ev, araba, çocuk ziynet eşyası resimleri de yapılarak bahçeye muhtelif yerlere asılır. 
-Evde kalma tehlikesiyle karşı karşıya genç kızların başları üzerinde Hıdrellez günü yeni kullanılmamış kilit açılır. 
-Hıdrellez günü, açların doyurulması, dargınların barıştırılması, üzüntülü olanların sevindirilmesine çalışılır. 
-Hıdrellez’de içki içilmez, kumar oynanmaz. 
-Yoğurt çalınır. Ancak maya kullanılmaz. Yoğurdun tutması halinde eve Hıdır’ın uğradığına inanılır. -
Hıdrellez günü kırlara gidildiğinde Hıdrellez azığını çalma adeti yaygındır. 
-Evin pencere ve kapıları kapatılmaz. 
Hıdrellez’de yapılmamasına çalışılan işleri ise şöyle sıralayabiliriz:
-Hıdrellez günü sabah erkenden kalkmayan kişinin işleri ters gider. Geç kalkmak kusur addedilir. 
-Hıdrellez’de salıncakta sallanmayanın o yıl çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşabileceğine inanılır. Salıncakta sallanma bir bakıma ateş üzerinden atlama şeklinde o yıl içinsağlık ve sıhhat dileği geleneği ile aynıdır. 
-Hastalıkların, dertlerin sallanma sırasında döküleceğine inanılır. 
-Hıdrellez günü çamaşır yıkanmaz. Yünlü giyecekler güneşe çıkarılır. 
-Hıdrellez günü un elenmez ve ekmek yapılmaz. 
-Yeşil ot, dal veya çimen koparılmaz. 
-Çiçek toplanmaz. 
-Bağ ve bahçelerde çalışılmaz, tarlaya gidilmez. 
-Hıdrellez günü akşama kadar un kabına veya hamur tahtasına el sürülmez. 
-Eve kuru çalı-çırpı götürülmez.
HIDIRELLEZ DİLEĞİ GÜL AĞACINA NE ZAMAN ASILIR?
5 mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır.(Eskiden kese içine para dikilip gül dibine gömülürmüş.) ya da açık cüzdan bırakılır. Böylelikle bolluk ve berekete ulaşmak, varlıklı kişiler olmak düşlenir. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.
5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.
Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.
Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.
Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.
HIDIRELLEZ'DE GÜL AĞACINA BAĞLANAN DİLEKLER ERTESİ GÜN NE YAPILIR
Hıdırellez günü (6 Mayıs), doğa ve insan sevgisi çok önemlidir. Hıdırellez gününe erken evin kapılarının erken açıklaması ile başlanır. Ardından ilk iş olarak Hıdırellez akşamında (5 Mayıs akşamı) gül ağacına bağlanan dilekler alınır. Akşamında konulan para alınıp cüzdana yerleştirilir, yazılan dilek kağıtları da alıp suya atılır. Suya atılmasının sebebi kağıt ne kadar hızlı yok olursa dileğin o kadar hızlı gerçekleşeceğine inanılmasıdır. Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.

Kaynak: Ajans Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder