Booking.com

MUTLU VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN

Modern yaşamda yüzlerce farklı diyet listesi, yine yüzlerce egzersiz programı ve aleti, her gün internette ve televizyonlarda yayınlanan binlerce tavsiye, bitkiler, yağlar, sular… Derken kafamızın karışması ve ne yapacağımızı tam olarak bilemeden her şeyden biraz denememiz normal. Ancak bu bilgi kirliliğinden sıyrılıp bazı noktalara dikkat ederek daha sağlıklı olabileceğimiz de bir gerçek. Bu yazıda sağlıklı olmak için yapılması gereken şeyler hakkında kısa bilgiler bulabilirsiniz.

1. Dengeli Bir Egzersiz Programı

Her gün ortalama hızda (ama yavaş değil) 30 dakika yürümek size 1500 kalori yaktırır. Yılda 78 bin kaloriden bu kadar kolay kurtulabilirsiniz. Yaş ve vücut yapınıza uygun daha ağır egzersiz programları ise kalp ve damar sağlığınızı, ciğerlerini korumanıza yardımcı olur. Vücudunuza şekil vermek için bir kaç set ağırlık çalışabilirsiniz.

2. Aileyle Spor Yapmak

Sadece düzenli egzersizler ile yetinmeyip tün ailenizin sağlığı için haftalık spor turları düzenleyebilirsiniz. Bu ormanda bir keşif yürüyüşü ya da aile arası bir basketbol maçı olabilir.

3. İp Atlamak

Her zaman en iyi vücut çalıştırma yöntemlerinden biri olan ip atlamak bel çevresi gibi kurtulmanın zor olduğu yağları yakmanızı sağlar. Fazla değil günde 10 dakika ip atlayın.

4. Egzersiz Arkadaşı Bulun

Çoğu insan tek başına spor yapmaktan sıkılır ve düzen zamanla bozulur. Bunu engellemek için arkadaşlarınızdan yardım alabilir ve spor için gereken motivasyonu sağlayabilirsiniz.

5. Su Egzersizleri

Eğer bir havuza üye olmak gibi bir imkanınız varsa seçeceğiniz su hareketleri ile bel ve sırt ağrılarından kolayca kurutulabilirsiniz. Üstelik suda yapılan egzersizler vücudu en iyi biçimde şekillendirir.

6. Ofiste Aktif olmak

Molalarda ya da bulabildiğiniz her arada masa başından kalkıp yürüyün ve kollarınızın esnetin. Bilgisayar başında ise karın kaslarınızı sıkıp bırakarak egzersiz yapabilirsiniz.

7. Daha Sık ve Hafif Öğünler

Büyük ve ağır 3 öğün yemektense bunu 6’ya bölüp azar azar yemek daha iyi. Bu küçük öğünlerle birlikte midenizde küçülecek ve daha çabuk doyacaksınız.

8. Su İçmek

Günde en az 8 bardak su için. Kahve ve çayla, şekerli meyve sularıyla aldığınız sıvılar buna dahil değil.

9. Vücudu Temiz Tutmak

Sigaradan ve tütünün her türlüsünde kaçının. İlaç alırken 2 kere düşünün ve alkolü kontrollü tüketin.

10. Kahvaltı

Diyet yapanların çoğu kahvaltıyı pas geçer. Ancak araştırmalar düzenli olarak kahvaltı edenlerin daha az kilo aldığını ortaya koyuyor.

11. Sağlıklı Yemekler

Yemekleri kızartmaktan vazgeçin. Bunun yerine haşlama veya ızgara tercih edebilirsiniz. Kızartma yemeklere ekstra kalori eklemekten başka bir işe yaramıyor.

12. Yavaş Yemek

Yemekleri yerken tadına varın ve iyice çiğneyin. Ne kadar çok çiğnerseniz o kadar çabuk doyarsınız.

13. Erken Kalkmak

Güne erken başlayın. Güneşle birlikte kalkmak vücut saatinizi sıfırlar. Bu daha iyi uyku alışkanlığına dolayısıyla gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olur.

14. Güneşten Korunmak

Güneşin zararları hakkında hepimizin aşağı yukarı bilgisi var. Cildinizi, saçlarınızı ve gözlerinizi güneşten koruyun. Mutlaka yüksek faktörlü güneş kremleri kullanın.

15. Duygu Durumunu Korumak

Üzgün ya da sinirli olduğumuzda bağışıklık sistemimiz de zayıflıyor. Sıkıntılı günlerinizde rahatlayabileceğiniz, yapmaktan hoşlandığınız aktivitelere katılın ya da arkadaşlarınızla buluşun.

16. Diş Sağlığı

Her gün dişlerinizi fırçalayın ve ağız sağlığınıza özen gösterin. 35 yaşından sonra yaşanan diş kayıplarının büyük kısmı diş eti sorunları nedeniyle olmakta.

17. Meyve Yemek

Günde en az 3-4 kap taze meyve yiyin. Meyveleri dolapta kapağı açınca hemen görünecek bir yere koymanız daha çok meyve yemenizi sağlayacaktır.

18. Stresi Azaltmak

Stres pek çok sağlık sorununa ve mevcut hastalıkların kötüleşmesine neden oluyor. Küçük sorunları dert etmeyin.

19. Kalıtımsal Hastalıkları Bilmek

Kanser, kalp hastalığı, şeker gibi büyük oranda kalıtımsal özelliklere bağlı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ailenizin tıbbi geçmişini bilmek. Düzenli kontroller yaptırarak bu hastalıklardan korunabilirsiniz.

20. Ruh Sağlığını Korumak

Depresyon en kısa sürede uzman yardımı almanız gereken ciddi bir sorun. Depresyona girmeniz sizin suçunuz değil ve bir doktorla konuşmaktan çekinmeyin.

21. İyi Uyku

Az uymak ya da düzensiz uyku strese neden olur ve pek çok hastalığa davetiye çıkartır. Her gün aynı saatte yatıp kalkmaya dikkat edin.
22. Göğüs Kontrolü
Kadınlar için düzenli olarak yapılan meme kontrolleri hayati önem taşıyor. Adet döneminden 1 hafta sonra elle kontrol yapın.

23. Şekerleme

Gün içinde imkanınıza varsa ve özellikle öğle yemeğinden sonra çok uykulu hissediyorsanız 5-25 dakika arası şekerleme yapın. Bu uyku tazelenmenizi ve stresin azalmasını sağlar.

24. Akciğerleri açmak

Duşta ya da araba yüksek sesle şarkı söylemek hem stresi alır hem de akciğerlerinizi açar.

25. Hayatın Tadını Çıkarmak

İyi bir işe sahip olup güzel para kazanmak da önemli ancak ailenizi de vakit ayırmalısınız. Onlarla birlikte gevşeyip, eğlenmek hem size hem de ailenize keyif verecektir.

 ZİNDE VE KEYİFLE KALIN :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder