Booking.com

Olan bitenlere direnç göstermeyiniz

Daha çok para kazanma ve daha çok mülk edinme hırsı, gittikçe daha kolay erişilen haz ve eğlencelere düşkünlük ortamı yaratmış, bireysel tatminsizlikleri körükleyerek, insanları saadet yuvalarından, sokaklara, alışveriş merkezlerine, mağazalara, marketlere sürüklemiştir. Karşılanamayan her istek, hayata karşı biriken memnuniyetsizliği ve bunun beraberinde nankörane kanaatsizliği ortaya çıkarmıştır. Tecrübeler göstermektedir ki, lüksün zaruretine inanarak, sınırların çok geniş tutulması, şahsi ve toplumsal huzursuzluğun katlanarak artmasına sebep olmuştur. İnsanın nefsinden ilham alarak, fıtratının tersine bir hayatı benimsemesi, betonlarla kutuladığı ve zaaflarıyla donattığı dünyasında, sahte mutluluklarla yetinmesi, kişisel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

İnsanın ebediyet yolunda en önemli hedefi, bu alemde mevcudiyeti ve kendi varlığını sorgulamak, kendisini tanımaya çalışmak olmalıdır. Bu şekilde yakından tanıdığınız bir insanın da ihtiyaçlarını teferruatıyla bilme imkanına sahip olursunuz. O halde, ben kimim ve neden buradayım gibi soruların cevabı, asıl ihtiyaçlarımızı anlamamıza ışık tutacaktır. Onların karşılanması, hakiki mutluluğu yakalamamıza vesile olacaktır. Tüm sevdiklerimizle, bir elimiz yağda, bir elimiz balda yaşıyor olsak dahi, ruhumuzun açlığı dinmedikçe, yüreğimizin derinliğinde tatminsizlik hüküm sürdükçe, hayatımızdaki her şey bizim için bir gün tadını kaybedecektir.

Anlık, ya da kısa vadeli duyguların tatmin edilmesi, belli bir zaman dilimine ait isteklerin karşılanması ölçüsünde, huzur ve mutluluğa doğru ilerlendiği inancı yaygındır. Ancak, bir hedefe kitlenmek yerine, mutluluğun asıl yolculuğun kendisi olduğunu kavramak gerekir. Hayatı algılayış tarzımız ve beklentilerimiz, duygularımıza yön verir. Bir sıkıntıda, şikâyetçi olup, feryad etmemiz, veya lezzetler içerisindeyken, şükürsüz bir sarhoşluğa kapılmamız, huzura dönük bir bakış açısından farklı yönlere sapmamızın sebebi olabilir. Halbuki, dünyanın acısına ve tatlısına saplanıp kalmak yerine, onun bizi kişisel gelişmemize taşıyan bir yol olduğunu anladığımızda, başımıza gelenleri tedbir ve tevekkül içerisinde göğüslemeye gayret ederiz. Hiçbir durumda ümitsizliğe ve yılgınlığa düşmemeye çalışır, her yaşanan olayın mutlaka hayırlı bir yanı olduğunu anlarız. Böylece tutarlı bir hayatı bilinçli olarak yaşayarak, ömrümüzü kendi küçük Cennetimizin yeşerttiği huzur ikliminde tüketirken, huzurun ancak teslimiyet içinde yaşanan sevgi çerçevesinde olacağının farkına varmış oluruz.





Olan bitenlere direnç göstermeyiniz

İçinize bir bakın, aklınıza neler geliyor, zihniniz ne tür düşünceler üretiyor? Neler hissediyorsunuz? İçinizde içerlemenin, gönülsüzlüğün en ufak bir kırıntısı var mı? Eğer var ise, onu hem zihinsel hem de duygusal düzeyde gözlemleyin. Zihniniz bu durumla ilgili ne gibi düşünceler üretiyor? Sonra duygunuza bakın, bedeniniz bu düşüncelere nasıl tepki gösteriyor? Duyguyu hissedin. O hoş bir his mi, yoksa nahoş bir his mi?

Belki siz aldatıldınız, sömürüldünüz, belki meşgul olduğunuz faaliyet sıkıcı ve usandırıcıdır, belki size yakın olan birisi sahtekardır, sinir bozucudur, ya da bilinçsizdir. Belki de kendi attığınız yanlış adım yüzünden üzülmekte ve içerlemektesinizdir, ama bütün bunların hiç bir önemi yoktur. Evet doğru okuyorsunuz, bütün bunların hiç bir önemi yok. Geçerli bir nedeninizin olup olmaması, yani haklı olup olmamanız hiç fark etmez. Ortada olan gerçek, sizin şu anda, olan bitenlere direnç göstermenizdir. Siz şimdi'yi, yani şu an’ı bir hasım, bir düşman haline getirmektesiniz.

Sizin mutsuz olmanız, canınızı sıkar, ruhunuzu daraltır, yani içsel varlığınızı ve çevrenizdeki insanları rencide eder. Ayrıca olumsuz enerji ile yapılan herşey, zamanla daha fazla acıya, daha fazla mutsuzluğa neden olur.

Olumsuzluk bulaşıcıdır, fiziksel bir hastalıktan daha kolay yayılır. Rezonans yasası yoluyla başkalarında yatan gizli olumsuzluğu harekete geçirir, su üstüne çıkarır ve besler. Bu nedenle karınız/kocanız/partneriniz ile münakaşalar, çekişmeler oluşabilir.
Yakındığınızda, olumsuzlukları üzerinize çekersiniz

Yakındığınızda, olumsuzlukları üzerinize çekersiniz. Canınızı sıkmaya neden olan kişi ile konuşup, ne hissettiğinizi tam olarak ifade edebilirsiniz. Zihninizin etkilendiği bu durum karşısında, sahte bir benlik duygusunu güçlendirmekten başka bir amaca hizmet etmeyen bu olumsuzluğu bırakın. Bu tutumun boşuna olduğunu, size hiç bir yararı olmadığını görüp kabul edin, çünkü içinizde olumsuzluklar yaratmakla, yapabileceğiniz olumlu bir şey yoktur. Herhangi bir problemi çözmekte size hizmet etmez. Aslında olumsuz tutumunuz sizi eli kolu bağlı, sıkışık bir halde tutar, doğal değişiminizi engeller.

Kendinizi gözlemleyin: konuşurken, düşünürken, diğer insanların yaptıkları söyledikleri şeyleri, çevreniz, yaşam durumunuz, hatta hava durumu hakkında yakınırken kendinizi (düşüncelerinizi) analiz edin.

"Yakınmak", daima olan bitenleri kabul etmemektir. Siz yakındığınızda, olumsuzlukları üzerinize çekerek, kendinizi bir kurban yaparsınız. Sıradan bir bilinçsizlik daima “şimdi’nin” yadsımasıyla bağlantılıdır. "Şimdi" hayatın akışında, "bu an" ve "her an" anlamına gelir.

Bazı insanlar daima başka bir yerde olmak isterler, onların burada ve şimdi' si, asla yeterli olmaz ve kifayetsizdir. Sizin yaşamınızda da böyle bir durum söz konusu mu? Durumun böyle olup olmadığını gözlemleyin. Her nerede bulunuyorsanız, tamamen orada olun. Eğer burada ve şimdinizi katlanılmaz buluyorsanız ve o sizi mutsuz ediyorsa, üç seçeneğe sahipsiniz:

• ya o durumdan uzaklaşın,
• ya o durumu değiştirin
• ya da olan bitenleri kabullenin.

Eğer yaşamınızın sorumluluğunu üstlenmek istiyorsanız, bu üç seçenekten birini hemen şimdi seçmelisiniz. Sonra, daha fazla olumsuzlukları bir bahane yaratmadan kabul etmek durumundasınız.

Herhangi bir eylem, çoğunlukla eylemsizlikten daha iyidir, özellikle mutsuz bir duruma saplanıp kalmışsanız. Eğer yapılan eylem, kendisini bir hata olarak gösterecekse, en azından bir ders çıkarılır ve eylem yanlış da olsa tecrübeye dönüşür. Eğer saplanıp kalırsanız hiç bir şey öğrenemezsiniz.

Burada ve şimdinizi değiştirmek için yapabileceğiniz bir şey yoksa ve ortadaki durumdan uzaklaşamıyorsanız, o halde tüm içsel dirençlerinizi bırakıp, burada ve şimdinizi bütünüyle kabul ediniz. O zaman mutsuzluk ve içerleme hissetmekten ve kendine acımaktan hoşlanan "sahte benlik" varlığını sürdüremez. Buna "teslimiyet" denir. Teslimiyet, bu anlamda bir zayıflık değildir, o içinde büyük bir güç barındırır. Yalnız teslim olmuş bir insan, ruhsal güce sahiptir. Teslimiyet yoluyla, ortaya çıkan bir durumdan (içsel olarak) özgür olursunuz.

Teslimiyette içinde bulunduğunuz durumun, sizin bir çaba göstermenize gerek kalmadan, kendiliğinden değiştiğini izlemleyebilirsiniz. Teslimiyet tutumu, er ya da geç etrafınızda olan bitenleri pozitif etkileyecektir.


ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder