Booking.com

Mutluluk beklentiler ve kıyaslamalarda gizli!

Mutluluğun formülü nedir? İngiliz bilim insanlarının 2010'dan beri yaptıkları araştırmaya göre mutluluk, beklentiler, ödüller ve geçmiş deneyimler ile ilişkili. İşte mutluluk araştırmasının ilginç sonuçları...
Mutluluğun formülü kıyaslamamak!
Anlarda gizlenen ve tam yakaladığımızı düşünürken elimizden kaçıp giden mutluluğun formülünü merak ediyor musunuz? Öyleyse bilim dünyasından sizin için mutlu birhaber var. 
İngiliz bilim insanlarının 2010’dan beri topladıkları verilere dayanarak hazırlanan ve PNAS dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre mutluluk üzerinde beklentiler, ödüller ve geçmişte deneyim edilenler etkili. İşte mutluluğun formülü:
London College Üniversitesi’nden Dr. Robb Rutledge “Geçmişte aldığınız kararlara ve sonuçlara bakarak o zamanda ne kadar mutlu olduğunuzu artık öğrenmemiz mümkün” diyor. 
Beynimizin tüm karar, beklenti ve sonuçları bir araya getirip gelecekte daha iyi kararlar almak için kullandığını belirten Rutledge’e göre beklentilerinizi düşük tutup sonrasında daha iyi bir durumla karşılaşmanız halinde mutluluk kapınızı çalıyor. 
Matematiksel bir formül oluşturmak için 26 kişiyle çalışan ve katılımcılara sonucu net ya da riskli maddi ödüller öneren bilim insanları, tekrarlanan denemeler sırasında katılımcıların mutluluk seviyelerini not etmelerini istemişler. Bu işlemler sırasında katılımcıların beyinleri de fMRI yöntemi ile sürekli taranmış. 
Elde edilen denklem 18.000 insanın oynadığı “The Great Brain Experiment” adlı risk-ödül oyununa uygulanmış ve böylelikle kognitif davranışla ilgili daha geniş çaplı bilgiye erişilmiş. Oyunda büyük para kazananların değil, beklediklerinden çok para kazananların daha mutlu olduğu gözlemlenmiş. 
Çalışma belki varoluşsal sorunlarımıza çare bulmuyor ancak yine de insanların mutlu olabildikleri ortak anları belirleyebiliyor. Araştırmacılardan Prof. Oswald’a göre ulaştığınız yer ile beklediğiniz şey arasındaki fark mutluluğun ölçüsünü belirleyebilir. Örneğin, ekonomistlerin mutluluk ve iş yerinde tatmin arasındaki ilişkinin kişinin maaşından etkilendiğine dair tespitlerini ele alalım. Eğer bir insanın ne kadar mutlu olduğunu öğrenmek istiyorsak, ona maaşını değil, iş arkadaşlarından fazla kazanıp kazanmadığını ya da eski maaşına göre ne kadar zam aldığını sormamız mantıklı olacaktır. 
Çalışma, anlık mutluluğun formülünü oluştururken insan özüyle ilgili bir gerçeği de ortaya koyuyor: Kıyaslamadan duramıyoruz ve beklentilerimizin altında mutsuz olabiliyoruz. 

Belki de mutluluğun formülü kendi hayatımızı daha iyi ya da kötü bulduğumuz hayatlarla kıyaslamadan özgür ve özgünce yaşamaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder