Booking.com

Bilim insanlarına göre mutlu insanlar hayatı nasıl yaşar ?



‘Anı yaşa... Küçük şeylere kafana takma. Boşver demeyi öğren...’ Bu ve benzeri mutluluk reçetelerinden sıktı sıyrılanlar için alternatif bir ‘liste’ var. İşte mutlu insanların alışkanlıkları: 
1) Mutlu insanlar parka gider.Araştırma, yeşil alanı daha fazla olan kentlerde yaşayanların insan yapısı binalardan bir kafeste yaşayanlardan daha mutlu olduğunu gösteriyor. Yeşil alanların verdiği ‘mutluluk sıçraması’ hissinin kişinin evlendiği gün hissettiği mutluluğun 3’te birine kadar ulaşabildiği belirtiliyor.
Başka bir araştırmaya göre bir doğa parçası içinde sadece 5 dakika geçirmek bile kişinin özgüvenini artırıyor. 
2) Mutlu insanlar İskandinav ülkelerinde yaşar. BM ’nin Dünya Mutluluk Raporu’na göre Danimarka dünyanın en mutlu ülkesi. Onu Norveç, İsviçre, Hollanda, İsveç ve Kanada izliyor. 
3) ‘Hygge’den vazgeçmezler.
Danca bir terim. Pek çok dilde bir karşılığı yok. Kimi zaman keyifle karıştırılıyor. Danimarkalıların uzun, karanlık, kasvetli kış gecelerine rağımen dünyanın en mutlu insanları olmalarını sağlayan, o. Kimi zaman samimiyet, şükran ve aileyi çağrıştıran kavramlarla tarif ediliyor. ‘365 gün süren bir yılbaşı gecesi’ diyenler var. Kişinin içinde bulunduğu ortama dair tam bir farkındalık içindeyken hissettiği dostluk, şefkat, tamlık ve huzur duygusu...
Hygge kimi zaman bir zaman diliminde ortaya çıkıyor: Bir haftasonu, bir sohbet, bir tatil, hayatın bir dönemi. Bazı insanlar, bazı kentler özellikle küçük şehirler, sevilen bir pub hatta belli bir kanepe bile onun ortaya çıkmasına vesile olabiliyor. 
4) Mutlu insanlar sevdiği işi yapar - değilse işi bırakır.
İşinde mutlu olan insanların hayatta da mutlu olmaları sürpriz değil. Ancak Gallup’un araştırmasına göre, işini seven ve dört elle sarılanların yüzde 71’i kendini güçlü ve başarılı buluyor, işinden soğuyanlarda bu oran yüzde 42. Kendini güçlü ve başarılı bulan işsizlerin oranıysa yüzde 48. Başka bir deyişle, işsizler arasında kendini iyi hissedenlerin oranı, sevmediği bir işe takılıp kalanlardan daha yüksek. 
5) Mutlu insanlar çiçek koklar.Çiçek kokularının insan davranışlarının üzerindeki etkisini gösteren pek çok araştırma var. Çiçek kokulu odalarda kutluluk ve dostluk hisleri yükseliyor. Rutgers Universitesi araştırmacılarından Jeannette Haviland-Jones, “Çiçek kokuları sizi mutlu edebilir, sosyal etkileşimi arttırır” diyor. 
6) Mutlu insanlar toza toprağa bulanır.Britanya’da yapılan tıbbi araştırmalara göre toprakta bulunan ‘dost’ bakteriler, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, beyinde serotonin salgısını artırıyor ve depresyondan kurtulmada yardımcı oluyor. 
7) Egzersiz yaparlar.
Bunu duymak istemiyor olabilirsiniz, ancak korkacak bir şey yok. Egzersizden kast edilen kan ter içinde maraton koşmak değil. Orta yaşlı kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre ‘orta düzeyde’ egzersiz yapan kadınlar, egzersiz sonrasında sıkı egzersiz yapan kadınlardan daha mutlu, daha enerjik ve iyi hissediyor. 
8) Mutlu insanlar... mutluluğu kafaya takmaz. Malesef bir de böyle araştırma var: Mutlu olmayı önemseyen kadınlar, bu kavramı pek de kafalarına takmayanlardan daha mutsuz ve depresif. Araştırma ekibinden Iris Mauss, “Mutlu olmaya çabalamak sizi mutsuz kılabilir. Görünüşe göre inat ve ısrarla mutluluk aramak, kişiyi özyıkıma götürüyor” diyor.
alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder