Booking.com

Dikkat Dağınıklığını Nasıl Yenersiniz?





Serbest atış çizgisinin önündeki profesyonel bir basketbol oyuncusunu hayal edin. Potaya bakmadan önce topu birkaç kez sektiriyor. Şimdi kafasını kaldırıyor ve karşıda bağıran, ellerini kollarını sallıyan seyirciler. Ve cesaret vermek için değil, şutu atmasını engellemek için böyle yapıyorlar.


Oyuncu onları durduramaz. Çekip gitmelerini de söylemez. Yapabileceği tek şey: ODAKLANMAK…

Hayalinizi kovalamak, içinizdeki serbest atış çizgisine adım atmanız demektir.

Hayalinizi kovalamak için ne zaman seçim yaparsınız.. İster bir iş kurarken, bir kitap yazarken, bir ilişkiye başlarken veya başka bir şey, kendinizi içinizdeki serbest atış çizgisinde bulacaksınız.
İçinizdeki serbest atış nasıl bir yerdir?

Hayalini gerçekleştirmek için neye ihtiyacın olduğunu görebiliyorsun. İşini büyütmek, kitabını tamamlamak, ilişkinde bir sonraki aşamaya geçmek için hangi adımları atman gerektiğinin farkındasın.

Ama bu o kadar kolay değil..

Serbest atış çizgisinde dikkat dağıtıcı şeyler tarafından bombardımana tutulursunuz.

Dikkat dağıtıcı şeyler genelde birden fazladır. Ama bunlar öncelikli olarak sizin şutunuzu bozmaya çalışan dışarıdaki insanlar değiller.

Yan tarafta çalan bir müzik, ödevi yaparken bilgisayarın bozulması, sürekli sizi kontrole gelen anneniz değil asıl dikkatinizi dağıtan. Dikkatinizi dağıtan şeyler zihninizden ortaya çıkıverenler.
Peki nedir onlar?

Kaygılı, şüpheli, kendinizi eleştirdiğiniz düşünceleriniz..

Ne zaman hayalinizin peşinden gitmek için ileriye doğru atılsanız, bu dikkat dağıtıcı düşünceler orada olacaklar. Onlardan gerçekte kaçamazsınız.

Onlardan kaçmaya çalışmak sizi onlara daha sıkı bağlayacaktır.

Dikkat dağıtıcı düşünceleri dışarıya doğru itelemek, pozitif şeylerle öldürmeye kalkışmak sadece onların dikkat dağıtıcı gücünü artırır.

Çünkü dikkat dağıtıcı düşünceler -bütün düşünceler gibi- sizin dikkatinizden beslenirler. Dikkatinizin kendisi düşüncelere hayat verir ve onların dikkat dağıtıcı gücünün devam etmesini sağlar.

Onlardan kaçamazsınız, onlarla savaşamazsınız. Peki ne yapabilirsiniz? Onların zincirlerinden kurtulmak için iki anahtar strateji var:
1) Dikkat Dağıtıcı Şeyler Ortaya çıktığında Onlara Dikkat Kesilin

Endişeli düşünceleri tetikleyen ne? Kendinizden şüphe etmenize sebep olan şey ne? Düşünce yapılarınızın öğrencisi olun. Onlara inanmak yerine, onları gözlemleyin.

Ne zaman ve nasıl ortaya çıktıklarının farkına varın. Duygusal yoğunluklarına rağmen dikkat dağıtıcı düşüncelerin aslında oldukça sıkıcı olduğunu kısa bir süre içinde göreceksiniz. Fark edeceksiniz ki, onlar sadece kendilerini tekrarlıyorlar. Yaratıcı bile değiller. Aynı şeyler tekrar ve tekrar ortaya çıkıyorlar.
2) Dikkat Dağıtıcı Şeylere Karşı Olmayın, Öğrenin Onları

Onlarla tartışmayın. Bu sadece alevlenmelerine neden olur.Bunun yerine düşüncelerin iç yapısına üç açıdan çalışın:

Kelimeler: Düşünce size ne söylüyor? Bunu yapmak için çok mu gençsin? diyor ya da bunu yapmak için çok mu yaşlısın? Bir gazeteci olun ve notlar alın. O düşünceye inanmak ya da onunla tartışmak zorunda değilsiniz. Sadece ne söylüyorsa notunu alın..

Resimler: Hangi görüntüler, filmler, anılar sizi hayallere ve düşüncelere sevk ediyor? Görünütüleri merakla gözlemleyin, kendini dersine kaptırmış bir öğrenci gibi olun. Hatta kendinize fısıldayın: “Enteresan..hımmm” Görüntüleri izledikçe düşüncelerin içinizdeki dünyadan çıkışına tanık olun.

Hisler: Zihninize başıboş gelen bu düşüncelerin ve görüntülerin sizde nasıl etkiler uyandırdığının farkına varın. Bunu yaparak, düşüncelerin vücudunuzdaki ve zihninizdeki yansımalarının izini sürmüş olacaksınız. Bunların içinde kaybolmayın ama. Sadece bilincinde olun.
Dikkat dağıtıcı düşüncelerin öğrencisi olmak hangi sırları ortaya çıkaracak?

Kelimelerin, resimlerin ve hislerin öğrencisi olduğunuzda şunların farkına varacaksınız:

-Dikkat dağıtıcı düşünceler fazlasıyla gereksizler
Aynı dikkat dağıtıcı şeyler kendilerini gün be gün tekrar ediyorlar. Yaratıcı değiller. Bilgelik azr etmiyorlar. Her zaman yaptıklarını yapıyorlar sadece… Bu da sizin dikkatinizi dağıtıyor.

-Dikkat dağıtıcı şeylere dikkatinizi vermek zorunda değilsiniz..
Düşünceleri çalışarak onlardan kurtulacaksınız. Farkına varacaksınız ki, sahte güçleri sizin onlara dikkat kesilmenizden geliyor. Dikkatinizi oradan çektiğiniz ve hedefinize odaklandığınız anda bunlar yok olup gidecek.
O zaman bir dahaki sefere dikkat dağıtıcı düşünceler zihninize izinsiz giriş yaptığında, gülümseyebilirsiniz. Dikkatinizi asıl önemli olana doğru kaydırabilirsiniz. İşte bu.. Bir nefes alın, potayı görün ve taraftarların o çığlıkları yavaş yavaş kaybolsun ve sessizlik oluşsun. Potayı izlerken topu elinizde çıkarın ve çemberden geçişine tanık olun. Güzel atış..  

..ALINTIDIR..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder