Booking.com

Tembellikten Kurtulmak İçin 5 Yol




Çok değerli çalışma zamanınız erteleyerek boşa mı geçiyor? Ertelediğiniz için bir türlü daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçemiyor musunuz?

Hepimizin tembel, üretken olmayan anları var. Evet öyle bir an geliyor ki, hiç bir şey yapasımız gelmiyor. Problemse bu tembel anlarçok sık olmaya ve hayatımızın ilerleyişini durdurmaya başladığında ortaya çıkıyor. Tembellik kronik bir hastalık haline geliyor.


Peki bu sorunun üstesinden nasıl gelebiliriz? İşte size tembelliği durdurmanın, ertelemeyi yenmenin ve çok daha fazlasını yapmanın 5 yolu.

Tembelliğinizin Arkasındaki Gerçek Nedeni Ortaya Çıkarın


“Tembelliği nasıl durdururum?”un cevabı arkasında yatan sebepleri araştırmakla başlar. “Erteleme” gibi tembellik de derin psikolojik duygularla oluşabilir: sıkışıp kalma hissi, başarısızlık korkusu ya da basitçe içinden gelmeme. Bütün görevler ya da aktiviteler heyecanlı ya da eğlenceli değil.


Karmaşık, zaman alıcı ve sıkıcı işlerle sık sık karşı karşıya kalabiliriz. Psikolojik olarak bunlara direnç göstermemiz kesinlikle normal. Ama bu direncin sebeplerini bilmek faydalı olacaktır. Çünkü bu sayede onlarla baş etmenin en iyi yolunu bulabiliriz.
Bam Telinizi Bulun


Sizi gerçekten motive eden şeyi keşfedin. Genelde sizi harekete geçiren nedir? Ödevin son gününe yaklaşmak mıdır mesela? Sorumluluk duygusu mu? Ya da Youtube’daki ilham verici bir video mu? Yakın zamandaki tatil mi? Kendinize söz verdiğiniz küçük bir ödül mü? Arkadaşlarınız ya da iş arkadaşlarınızın gözünde başarısız damgası yememek mi?


Hepimizin böyle bam telleri var. Bunlar ya çok memnun edici bir gelişmeye yönelim ya da hiç hoş olmayan bir şeyden kaçınma temelli gelişir.


Sizi motive eden şeyi bulduğunuzda, bu bilgiyi kullanmak ve tembelliğinizden kurtulmak çok daha kolay olacaktır.

Yatmadan Önce Başarmak İstediğiniz Üç Şeyi Listeleyin ve Bunları Yapın


Bu kadar kolay. Sadece yapmak istediğiniz 3 görevi yazın. Yazmanın bağlayıcılığı vardır. Kendinizle yaptığınız bir kontrat gibi. Yatmadan önce bu görevleri bitireceğinize söz veriyorsunuz. (Bu birkaç saat az uyumanız anlamına gelse bile.)


3 görevi listeleyip onları yerine getirmeyi alışkanlık haline getirdiğinizde tembellik ya da erteleme konusunda daha fazla endişelenmenize gerek kalmayacak.


Sadece 3 tane ama istikrarlı bir şekilde yaptığınız 3 görev sayesinde pozitif anlamda inanılmaz değişikliklere tanık olacaksınız.
Zaman Blokları İçinde Çalışın ve Aralar Verin


Sık sık erteleriz, çünkü fiziksel ve zihinsel olarak yorgunuz. Daha sıkı çalışmak istemediğimizden değil, sadece o gücü içimizde bulamıyoruz. Görünürde alakasız şeyler, yeterince uyumama, ağır bir akşam yemeği ya da bilgisayar başında geçen saatler aslında üretkenliği, konsantrasyonu ve performansı ciddi şekilde etkiliyor.


Kendinizi zorlayabilirsiniz, kendi beklentilerinizi veya başkalarınınkini bir an önce gerçekleştirmek isteyebilirsiniz. Ama eninde sonunda bıkacak ve bırakıvereceksiniz. Bu yüzden kendinizi vücudunuz ve beyniniz harap olana dek zorlamayın. 40 dakikalık bir çalışmadan sonra kendinize 10-15 dakikalık aralar verin. Oturduğunuz sandalyeden kalkın, biraz dolaşın, temiz hava alın, etrafınızdaki şeyleri değiştirin. Göreceksiniz ki, momentumu yakalamak bunları yaptıktan sonra daha kolay olacak.
Kendinize Tembellik Yapacağınız Bir Gün Verin


Vücudunuzu katı bir diyete zorlarsanız, vücut açlık moduna girecektir. Bu da şu anlama gelir: ne zaman kalorili bir yiyecek yeseniz vücut onu yağ olarak depolayacaktır, çünkü gelecekte yine böyle bir açlık durumuna karşı kendini koruma altına alacaktır. Aynı mekanizma kendinize dinlenme, rahatlama ve yeniden şarj olma zamanı vermeyip, vücudunuzu ve zihninizi çok zorladığınızda da ortaya çıkar. “Rahatlama, dinlenme ve yeniden şarj olma” fırsat bulduklarında hemen harekete geçeceklerdir. Ve işi yapmaktan sizi uzun süre alıkoyacaktır.


Kendinizi açlık moduna sürüklemeyin. Yavaşlayın. Kendinize bir günlük tembellik izni verin, hiçbir şey yapmayın ve bunun tadını çıkarın. Suçluluk duygusu hissetmeden, işinizin normal seyrinde yapılıyor olmasının rahatlığıyla huzur bulun.
Sonsöz


Tembellikten kurtulmak sandığınız gibi yazgınız değil aslında. Tembelliğin nedenlerini bulup, sizi harekete geçiren şeyleri keşfetmekle başlayabilirsiniz. Sonra alışkanlıklar kazanmaya başladığınızda her şey rayına girecektir. Kendinize dinlenmek için zaman ayırmayı da unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder