Booking.com

Hayatınızdaki küçük düzenlemelerle yaşam enerjinizi katlayın

Akşam güzel bir uyku çekip güne yüksek enerjiyle başlamak kendinize yapabileceğiniz en iyi şey olmakla beraber zor bir iştir. Akşam ve sabah rutinlerinizde yapacağınız birkaç düzenlemeyle, kendinizi gün içerisinde daha enerjik ve aktif hissetmeniz mümkün.


1.Yatmadan Önce
Güzel bir gece uykusu için her şeyin doğru olması gereklidir yoksa vücudunuz gelecek 8 saat boyunca uyku istediğinizi anlamayacaktır. Haydi gelin şimdi hayatınıza kolayca uygulayacağınız, vücudunuza doğru mesajlar ileteceğiniz mesajlara birlikte bakalım:
Yatmadan birkaç saat önce direk ışıktan uzak durun
Işık, sizi uyanık tutarak bütün gece ayakta kalmanızı sağlar ve uyumanızı zorlaştırır. Geceleri güneş hakkında endişelenmemize gerek olmasa da elektronik eşyalar sayesinde geceleri aşırı derecede ışığa maruz kalıyoruz. Eğer kolayca uykuya dalmak istiyorsanız; akıllı telefon,televizyon, tablet ve laptop gibi arkadan aydınlatmalı elektronik ürünlerini yatmadan önce kullanmayın. Eğer yatmadan önce elektronik cihazları kapatmayı unutuyorsanız, alarm kurarak kapatmanız gerektiğini hatırlayabilirsiniz.
Egzersiz yapmak kan dolaşımını ve kalp atışını hızlandırarak uyumanıza yardımcı olmaz. Tabi ki Egzersizden sonra vücut kendini yenilemeye ihtiyaç duyarken en iyi ilaç olarak uykuyu görse de egzersizi akşamüstü yapmanızın size yararı daha çok olacaktır. Amerika’daki Milli Uyku Vakfı’nın araştırmasına göre akşamüstü egzersiz yapma derin uyku uyumanıza ve rüyaya dalmanıza yardımcı oluyor; ancak uyku zamanı yapılan enerjik hareketler ve egzersizler tam tersi etki ediyor. 2003’te yapılan bir araştırmaya göre sabah yapılan egzersizlerin de uyku için faydalı olduğunu açıklandı. Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nn menopoz sonrası kadınlar üzerinde yaptığı araştırmada gündüzleri 30 dakika egzersiz yapan kadınların yapmayanlara göre daha kolay uyuduğunu gözlemlemişlerdir. Gece saatlerinde çalışan kadınlarda uyku üzerinde ise çok az hatta hiç gelişim gözükmemiştir.
Egzersizi tam akşam yemeğinden önce egzersiz yapmak ideal olacaktır, çünkü ezgersiz metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olarak size katkı sağlayacaktır. Ayrıca yatmadan önce yemek yerseniz, besinlerin sindirimi için enerji harcanması gerektiğinden uyku kaliteniz düşecektir.
Kafanızı temizleyin


Hayatınızdaki küçük düzenlemelerle yaşam enerjinizi katlayın
Meditasyon ve duruş hareketleri, sizi rahatlatarak kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olur

Eğer kafanızın içi düşüncelerle dolu olursa, bu durum uyumanızı güçleştirecektir. Hatta uyumak yerine düşünceler üzerine yoğunlaşmanıza neden olur. Endişeli olduğunuz dönemler, yine uyku kaliteniz düşer, huzurlu bir uyku uyuyamazsınız. Bu dönemlerde yapmanız gereken en iyi şey yatmadan önce meditasyon ve duruş hareketleriyapmaktır. Yatmadan kafanızı tamamen boşaltmak kafanızı yastığa koyduğunuz gibi uyumanıza yardımcı olacaktır.
Geceleri vücut Isınızla uykunuza katkıda bulunun
Genel olarak insanlar yatmadan önce vücudunuzu sıcak banyo veya duş alarak ısıtmanızı önerirler; ancak bu yanıltıcı bir bilgidir. Aslında yatmadan önce vücut ısınızı düşürmeniz gerekir. Ilık banyo ve duşlar süreci sonrası vücut ısınız soğuk havayla temas edince  düşer ve bu durum daha iyi uyku uyumanıza yardımcı olur.
Uyku üzerine araştırma yapan Sleepdex sitesi minimal ısıl düzenlemenin faydalarını bir araştırmayla anlatıyor. Hollanda yapılan güncel bir araştırma gösteriyor ki, sıcaklığın uyku kalitesi ve uyku bölünmesi arasında çok önemli bir ilişki var. İnsanlara fit termal kıyafetler giydirilip uyutan bilim insanları, deri ısısını vücut ısısını etkilemeden 1 derecenin altına düşürmeyi başardılar.İnsanlar gece boyu çok sık uyanmadılar ve uyku seviyesi 3 ile 4(derin uyku) seviyesine yükseldi. İşin ilginç yanı, bu deney yaşlı ve uykusuzluk problemi çeken insanların üzerinde yapılmış olmasıydı.
2. Uyandıktan sonra
Gece güzel bir uyku çekmeniz sabah enerji dolu ve yataktan zıplayarak kalkıcaksınız anlamına gelmez. Herkes sabahları uyanmak için biraz zamana ihtiyaç duyar. Yüksek enerji için bazı küçük önerileri takip etmelisiniz.
Işıkla Uyanın


Hayatınızdaki küçük düzenlemelerle yaşam enerjinizi katlayın.
Sabah uyandığınız zaman su içmek metabolizmanızı hızlandırır ve iştahınızı azaltır

Güneş ışığı sizi herkesten ve her şeyden daha iyi uyandırır. Alarm sesi kulağınızı tırmalar; ancak güneş ışığı doğal, kademeli olarak uyanmanıza ve kendinizi sabah olduğuna dair uyarmanıza yardımcı olur. Eğer kendinizi güneşin doğuşuna göre ayarlayamıyorsanız ya da uyanamıyorsanız, çevreye ışık yayan alarmlar kullanarak daha kolay uyanabilirsiniz. Kendinizde en çok enerjiyi kendiliğinden uyandığınızda hissedersiniz.
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu daha önce de duymuşsunuzdur.Gerçekten de öyle! Sabah kalktığınızda olabildiğince çabuk kahvaltı yapmak, güne daha hızla başlamanızı yardımcı olur. Kahvaltıya başlamadan önce ise mutlaka bi bardak su için. Bunun nedeni vücudumuzun suya besinden daha çok ihtiyacı olması. 8 saatlik uykunun sonunda susuz kaldığınızdan bir bardak su hem dehidre olmanızı engellerken hem de kahvaltıdan önce sizi biraz tıkayarak çok fazla yemenize engel olur.
5 dakikalık egzersize geçin
Daha önce de değindiğimiz üzere egzersiz yapmak kalp atışınızı hızlandırıp kanınızın akmasına yardım ederek sabahları sizi daha canlı bir hale getirir.İnsanlar genelde sabahları kendilerini belirli bir şey yapacak gücü hissetmedikleri için sabah egzersiz yapmayı sevmiyorlar . Kısa bir egzersiz hem güne başlamanın iyi bir yöntemidir hem de vücut ısınızı düşürüp uyanmanıza yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder