Booking.com

FARKINDALIĞINIZI ARTTIRACAK 10 TEKNİK

farkındalık ile ilgili görsel sonucu



Farkındalık; yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla, dikkatinizi toplayabilmektir
Fakat hayatımızı farkındalık ile bu şekilde yaşamayız. Genellikle otomatik pilotta yaşarız. Nasıl mı? Bu yazıyı okurken tam olarak kaç dakikalık süre içinde, yazının tam olarak farkındaydınız? Yazıyı okurken aklınız bir anıya veya bir düşünceye daldı mı? Sonuçta beyin okumaya devam etti değil mi. O anda yazıyı okuyordunuz. Ama her şey otomatik pilottaydı. Bu yaşamın her alanında böyledir.
Yemek yerken, televizyon izleyip o sırada yarınki toplantıyı düşünüyor olabilirsiniz. Kısaca yemek ve televizyon aslında sadece yardımcı oyuncu konumundadır. Bu bazı durumlarda gereklidir. Ama çoğu zaman harika anları kaçırırız.
Hayatı bir akşam yemeği kutlaması olarak düşünün. Şimdi o kutlamaya gittiniz ve insanlar eğleniyor. Ama sizin kafanıza hesabın ne kadar geleceği takıldı. Sürekli olarak bunu düşünmeye başladınız. Sonunda akşam yemeği bitti. Ama siz ne yemekten bir şey anladınız ne de müzikten.
Farkındalık, bireyin şimdiki anı hissederek yaşamasını, yargılarından arınmasını, düşünce ve duygularına mesafe koymayı öğrenmesini, kabullenme becerisini edinmesini hedefler.
O halde hayatın ve anın farkında olmak önemli.

İŞTE FARKINDALIĞINIZI ARTTIRACAK 10 TEKNİK

1- Bir seferde sadece bir şey yapın.
Suyun saf olmasının nedeni sadece su olmasıdır. Bir kaç şeyi aynı anda yapabiliriz ama bunu yaparken sadece birinin farkında olabiliriz. O halde televizyon izlerken telefonunuzda mesajlaşıp aynı anda evdeki arkadaşınızla konuşmayın. Sadece birini seçin ve konsantre olun.
2- Bir iş yaparken o işe konsantre olun, düşünerek ve yavaşça yapın.
Bir iş yaparken yavaş ve konsantre olmuş şekilde yapmak önemlidir. Bu egzersiz sayesinde o işteki farkındalığınız artacaktır.
3- Az ama öz yapın.
Bir günde pek çok şey yapabiliriz. Ama sadece bir kaçına konsantre olabiliriz. Günlük programınızı azaltıp daha çok konsantre olabileceğiniz faaliyetler seçebilirsiniz.
4- Yapacağınız işler arasına zaman koyun.
Bir iş bittikten hemen sonra diğerine geçmeyin. Molalar verin. Bu sayede kafanız o işteyken diğerine geçmiş olmazsınız. Hem de yoğunluk duygusundan kurtulup anın içinde kalabilirsiniz.
5- Anı yaşamak için kendinize 5 dakika zaman ayırın.
En azından 5 dakika hiç bir yorum yapmadan etrafınızı izleyin ve şimdiye konsantre olun.
6- An'a konsantre olun. Şimdiyi fark edin. 
7- Birisi ile konuşurken konuşulanlara konsantre olun.
İnsanlar sohbet ederken çoğunlukla sizi dinlemezler kafaları hep başka yerdedir. Bu sizin için de geçerli. O anlatırken dikkatinizi vererek dinlerseniz çok güzel bir farkındalık yaşamış olursunuz.
8- Her sabah 5 dakika nefes farkındalığı yapın.
Sabah kalktığınızda 5 dakika kadar nefesinizi takip edin. Bu egzersizi her sabah yapmaya çalışın
9- Yemeğinizi yavaş ve tadını fark ederek yiyin.
Bir elmanın tadını tarif etmeye çalışın şimdi. Elmayı ısırdıktan sonraki bu egzersiz sizin farkındalığınızı arttıracaktır.
10- Yavaş ve anda kalarak yaşayın, hayatın tadını çıkarın.
En önemlisi bu. Sakin ve yavaş hareket edin, telaşı bırakın ve hayatın tadını çıkarın.

Şu anı düşünün geçmişe veya geleceğe odaklanmayın. Sonuçta geçmişi değiştiremez ve geleceği bilemeyiz.

ALINTIDIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder