Booking.com

Evinizi Sirke ile Temizleyin

Evinizi Sirke ile Temizleyin

Sirke salata ve yemeklerimizin vazgeçilmezidir, fakat aynı zamanda evimizi temizlemekte de kullanılabilir. Daha önce duydunuz mu bilmiyoruz ama bu kendine has kokusu olan sıvı, evinizin sürekli olarak pırıl pırıl bir görünüme sahip olmasını sağlamaktadır. Evinizde sirke kullanmanın en etkili yollarını öğrenin.

Neden Sirke?

Zararlı kimyasal ve toksinler içermediği için çevre dostudur, ayrıca sizin paradan tasarruf etmenizi sağlar. Sirke günlük yaşamda bir çok alanda kullanılabilir. Alerji ve kaşıntıya sebep olmayan organik bir üründür ve muhtemelen mutfağınızda hali hazırda bulunmaktadır. İşte size temizlik malzemesi olarak kullanabilmeniz için bir kaç fikir:
  • Tüm yüzeyleri temizleyin ve parlatın: ahşap, seramik, paslanmaz çelik, cam ve benzeri yüzeylerde kullanılabilir. Soğuk su ve sirkeyi karıştırarak kullanmanız yeterlidir. Örneğin camları temizleyecekseniz, güzel bi rgörünüm için gazete kullanın. Dezenfektan özellikleri sayesinde banyodaki malzemeleri temizlemek için de idealdir.
sirke

  • Banyo ve musluklardaki kireci temizleyin: Duş başlığını veya muslukları sökerek su ve sirke karışımının olduğu bir tencerede iki saat bekletin. Sonra durulayın. Eğer lekeler çok eski ise, fırça veya sünger ile kazımanız gerekebilir.
  • CD ve DVDleri temizleyin: Bunlar çizilmeye karşı çok hassastır, bu da oynatırken sorunlar yaşamanıza sebep olur. Sirke ile nemlendirilmiş bir kumaşla kibarca silin ve çiziklerin nasıl kaybolduğunu görün.
  • Çaydanlık ve kahve makinesi kaplarından lekeleri çıkartır: Fazlaca su kaynatmaktan, kenar ve alt kısımlarda beyaz veya kahverengi tuz birikmeye başlar. Bu lekeleri gidermek için, su ve sirke ile doldurup kahve ve çay yapar gibi ısıtın. Birkaç dakika kaynatın, suyu dökün ve durulayın.
sirke2
  • Odadaki kötü kokuları giderin: bir şişe suya biraz sirke ekleyin. Oda içinde koku gidene kadar açık bırakın. Bu yeni boyanmış odalarda kullanmak için idealdir. Bu durumda, her 12 saatte bir suyu değiştirmenizi ve üç gün boyunca uygulamanızı tavsiye ederiz.
  • Buzdolabının kokusunu giderin: az önce anlattığımız olaydaki gibi yine su ve sirke karışımını açık şekilde buzdolabına koyabilir veya buz dolabınızın kapı, çekmece ve raflarını suyla seyreltilmiş sirke ile temizleyebilirsiniz.
  • Pastan kurtulun: Eğer paslanmış bir şeyiniz varsa (bisiklet, konserve açacağı veya meyve soyacağı) sirke ile temizleyin ve 24 saat boyunca bekleyin.
  • Ahşaptan su lekesini çıkarın: eğer birisi ahşap masanıza altlık kullanmadan bardak koyarsa, bardağın altında çember şeklinde oluşan su lekesini eşit miktardaki zeytinyağı ve sirke ile temizleyebilirsiniz.
  • Etiketleri kolayca çıkartın: bu ister sarma kağıdı olsun, isterse çocuğunuzun çantasındaki etiket olsun fark etmez. Sirke ile nemlendirip bekleyin. Bir süre sonra aynen bir sihir gibi yüzeyden kendi kendine soyulmaya başlayacaktır, sizin bir şey yapmanıza gerek kalmaz.
IMG_7297
  • Tencere ve tavaları temizleyin: sirke ile nemlendirin ve bir saat bekletin. Bulaşık deterjanı ile yıkayın ve yumuşak bir beze sirke ekleyip silerek parlatın.
  • Gider kokularından kurtulun: Giderleri temizler ve tıkanmayı önler. Gidere sodyum bikarbonat yerleştirin ve sonrasında yarım bardak sirke ekleyin. Üstünü örtün ve 15 dakika bekleyin. Örtüyü kaldırın ve gidere soğuk su dökün.
  • Meyve ve sebzeleri dezenfekte edin: bir kaba sebze ve meyveleri koyun, üzerini su ve çok az sirke ile doldurun. 10 dakika bekletin. Çiğ yenilen domates, marul, soyulmamış elma, şeftali vb gıdaları yıkama k ve dezenfekte etmek için harikadır.
  • Bulaşık makinesini temizleyin: bu tür eşyalar yemek artıklarını biriktirdiği için kötü kokarlar. Makinenin sıvı veya toz deterjan haznesine bir bardak sirke koyun. İçinde bulaşık olmadan kısa programda çalıştırın.
  • Mutfaktaki kötü kokuları giderin: balık kızartırken, karnıbahar haşlarken veya ızgara et yaparken çıkan kokuları, sadece dakikalar içerisinde giderebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bir kapta 1 bardak su içerisine eklediğiniz sirkeyi kaynatmaktır.
sirke4
  • Sigara kokusunu elbiselerden çıkarın: küvete iki bardak sirke dökün ve geri kalanını sıcak su ile doldurun. İpinizi suyun üzerine asın. Elbiselerde başka bir kullanım şekli ise canlı renklerin solmasını önler, beyaz kıyafetlerde bu yüzden oluşan renk lekelerini engeller. Çamaşır makinesine koyu renklileri atmadan önce, yarım saat boyunca sirke içine batırın. Makinenin son yıkama devrinde yumuşatıcı olarak bir bardak sirke ekleyin. Koku hakkında endişelenmeyin, çünkü koku çamaşırlar kuruduğunda ortadan kaybolur.
  • Şarap lekesini çıkarın (aynı gün kullanıldığında): kumaşı sirke ile yumuşatın ve yıkamadan önce birkaç dakika bekletin. Bu işlem pamuk ve polyester kumaşlarda işe yarar ve lekenin oluşmasından sonra 24 saat içerisinde işe yarar.
  • Çöp öğütücüsünü temizleyin: evde çöp öğütücünüz varsa, bu aletten yayılan kötü kokuları temizlemenin çok yorucu olduğunu bilirsiniz. Tek yapmanız gereken, biraz sirke dökmek veya sirke ve sudan buz küpleri yapmak ve bunları çöp öğütücüsüne koymaktır. Öğütücüyü çalıştırın ve kendi işini kendisinin görmesine izin verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder