Booking.com

Başkalarını Koşulsuz Kabul Etmek


Diğer insanlar sık sık size düzeysiz, çirkin, kötü ve haksız davranırlar. Neden mi? Nedeni yok....insan kusurlu bir varlık. İnsan ırkının tüm tarihinin gösterdiği gibi, dünyanın durumu bu!
Öyleyse, uydurma eğilimi gösterdiğiniz, bir gereklilik olarak gördüğünüz, Akılcı Olmayan Düşüncelerinizden yaygın bir tanesine bakalım: “Diğer insanlar bana mutlaka düşünceli, sevecen,  nazik ve adil davranmak zorundalar, yoksa bu hayat çekilmez, bu bana haksızlıktır ve bu  bana bunu yapan insanların rezil – işe yaramaz insanlar olduklarını gösterir. İnsanların şu anki kadar rezil davranmamaları gerektiği için, kesinlikle böyle davranmamalılar.”
İnsanlar şu anda apaçık bir biçimde kötü davranırlarken, kötü davranmamaları nasıl mümkün olabilir? Size göre, kuşkusuz iyi davranmadıkları halde iyi davranmaları gerektiği nerede yazıyor?
Bu kadar saçmalık yeter! Diğer insanların davranışları size zarar verdiğinde, bu sizin kişisel sorununuzdur. İnsanlar, canları nasıl isterse öyle davranabilirler. Siz de buna gerçekten katlanamıyor olsaydınız, onların yaptıkları yüzünden ölürdünüz. Ne sıklıkla ölüyorsunuz?
İnsanları kusurlu olarak kabul edin. “Günah” işlemeye devam etse de, günahı işleyeni kabul edin. Unutmayın, ama bağışlayın.
Kızgınlık, öfke, gazap, bunları yenmek zordur; çünkü egonuza kendi iyi hissettirirler.  Öfkelendiğinizde, kendinizi güçlü hissedersiniz – o kişiyi aşağılar böylece duygusal tahteravallide yukarı çıkarsınız. Kendinizi sizi inciten kişiden daha iyi bir insan olarak hissedersiniz, çünkü karşınızdaki kişi haksız, rezil ve işe yaramaz biri olduğu halde, siz tamamen haklısınızdır.
Aslında, kızgınlık ve öfke zayıflığınızı gösterir. Sizi dogmatik yapar, denetimden çıkarır ve içgüdülerinizin oyuncağı haline getirir. Sizi aşırı genelleme yapmaya, aptalca kararlar vermeye, zamanınızı ve enerjinizi boşa harcamaya, nefret ettiğiniz kişiye kafanızı takmaya, arkadaşlarınızı yitirmeye, sevdiğiniz insanlarla aranızı açmaya ve delice, yıkıcı ve hatta bazen suç içeren eylemlerde bulunmaya iter. Fiziksel açıdan da size zarar verir: Sıklıkla boş yere sizi strese sokar, tansiyona, kalp hastalıklarına, ülsere, bağırsak hastalıklarına, ankisiyeteye, depresyona ve diğer fiziksel hastalıkların ortaya çıkmasına yol açar. Kızgınlık ve öfke, etkili sorun çözme, kısa ve uzun erimli plan yapma, başarı için çalışma, üretkenliğe, sporda başarılı olma ve benzeri yapıcı uğraşlara engel olur.
Size zarar veren insanları koşulsuz kabul etmek önemlidir. Sizi inciten insanları koşulsuz kabul ederek, duygularınızı kendiniz yarattığınızı ve kendinizi yönettiğinizi, bazen de yönetemediğinizi kabul edersiniz. Diğer insanları özellikle sizi inciten kişileri koşulsuz kabul etmek, dürüst – gerçekçi ve kullanışlı bir özelliktir. Sizi yaşamda sürücü koltuğuna oturtur ve daha az paralize olursunuz. 
İnsanlardan size zarar gelebileceğini kabul etmekle işe başlayın. O zaman düşünce ve duygularınızda kızgınlık ve öfkeyi ortadan kaldırmayı başlayacaksınız. İnsanların bize adil davranması gerektiğine dayatmamak, haksızlık duygusuyla başa çıkmanızı kolaylaştırır.

Kaynak Kitap: “Nasıl Mutlu Olursunuz?” – Yazar: Dr. Albert Ellis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder