Booking.com

MEDİTASYON KARMAŞANIN ORTASINDAKİ DİNGİNLİKTİR.


Yüzlerce kilometre hıza çıkan kasırgaların (tayfun) gözünde rüzgar şiddetinin 3-4 kilometreye kadar düştüğünü biliyor muydunuz?
Buda'nın zihni denetim altına almak ve olumsuz duyguları etkisiz hale getirmek için 84,000 farklı yol öğrettiğini biliyor muydunuz?

Yine Nyoshul Khenpo'nun şiirinden:
Bu bitkin zihin,
Samsaranın sonsuz okyanusu içindeki
Çılgın dalgaların amansız hiddeti gibidir.
Büyük doğal sükunet içinde rahatlayın.
Yogilerde Meditasyonla beynin rölanti modunun baskılandığı ifade ediliyor.
Sabit bir düşünceye odaklanmak hatta bazen 'o obje olmak' veya kendi inancına ait yaratıcı ile bütünleşmek aslında kişiyi benliğinden uzaklaştırıyor;
Beynin rölanti modunun baskılanması bu şekilde olabiliyor.
Meditasyon esnasında nefesin yavaşlatılması da otonom sinir sisteminin kontrol mekanizması vagus sinirini uyardığı için nihayetinde kalp atışları da yavaşlıyor.
Böylece sistem tamamen senkronize olarak rahatlama moduna geçiyor. Bunu varlığımızdan esirgemek hiç akıllıca görünmüyor..
Tıpkı uzun yıllar senelerce spor yapan kişinin kaslarının büyümesi gibi aynı şekilde yıllarca meditasyon sayesinde rölanti modunun baskılanması ile unutulan benlik duygusunun sonuçta beyni etkilemesi söz konusu . Beynin İnsular korteksi olarak adlandırılan bedenin tüm organ sistemleriyle yakın ilişkide bulunarak bu sistemlerin fonksiyonlarını düzenleyen bölgesi ( ki bu bölge, beynin en az bilinen bölgelerinden ve empati ile de ilgili ) kalınlaşıyor. Ve İnsular korteksin bilişsel fonksiyonlar modundan rölanti moduna geçişte anahtar rolü oynadığı artık net biliniyor. Unutmadan bahsi geçen beyindeki bu alanlar aynı zamanda cinsel arzu ve aşkın gelişiminden sorumlu olduğu alanlar...

Dr.Newberg sözünde olduğu gibi ‘’ Meditasyon esnasında insanlar kendilerinin algılarını yitirirler ve gerçekten de mekan ve zaman hissini yitirirler”

Ve zihnimizi karmaşa halinde hissettiğimiz zamanlarda
bakışlarımızı aşağıya doğru kaydırmamız (içsel bir konuşma),
durgun ve uykulu hissettiğimiz zamanlarda ise
bakışlarımızı yukarı yöneltmemiz (dışa dönük) bir çözüm olarak sunulur…

-alıntı-


"Buddha'ya sorarlar : "Meditasyon yaparak ne elde ettin?" 
Buddha "Hiçbir şey" diye cevap verir ve devam eder 
"Neleri kaybettiğimi söyleyeyim: 
Öfke, Kaygı, Depresyon, Güvensizlik, Yaşlanma ve Ölüm Korkusu "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder